Elment a zuram néhány napra dolgozni, ezzel vártam
haza:
Mentás zöldborsó krémleves
Vegetáriánus shepherd's pie
Mentás zöldborsó krémleves
Valahol, valamikor régen olvastam, hogy a borsó és a
menta jó páros. És tényleg az!
Így készül: Végy annyi borsót, mintha rendes
borsólevest készítenél és 2 szem krumplit. A borsókat futtasd meg egy kis
olajon, szórd meg egy evőkanál liszttel,
de vigyázz, oda ne égjen. Adj hozzá apránként egy kis vizet, közben kevergesd
sűrűn, a víz lepje el a borsót. A krumpli meghámozva, koncára vágva dobd hozzá.
Jár mellé egy leveskocka és némi bors. Egy kis tej puhítja az ízét. Amikor
megfő, trancsíroz szép fényesre, adj hozzá mentát (szárított is tökéletes, ha
friss, én a trancsírozás előtt tenném bele).
Hígítsd, fűszerezd, kóstold, és kész.
A juhászpite receptjét itt
találtam, de hát tudjátok már, minden ott, abban a pillanatban alakul, csak
győzzem lejegyezni J
Hozzávalók:
- 1 kg krumpli nagy kockára vágva megfőzni, mintha pürét
készítenénk
- 200 g gomba (kb. egy kisebb doboz)
- 4 répa
- 2 fehérrépa
- fél zellergumó
- 1 hagyma
- fél póréhagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 2/3 bögre tej
- 1,5 bögre leves
- (1/3 bögre vörösbor – amit előző este megittam nagy
magányomban sorozatot nézve, de biztos finom lenne)
- 1 ek liszt
- 1 ek paradicsompüré
- zsálya, kakukkfű, bors
A
krumpli már rotyog. Egy olyan edény, lábas, jénai kell, amit a sütőbe is bele
lehet tenni, de úgy ám, hogy nem olvad le róla semmi műanyag. A gombát
felszeleteljük. Remélem, senki nem „hámozza” a gombát, a vitaminokat nem dobjuk
ki, azokat szeretjük, egy kicsi dörzsölés folyó víz alatt megteszi. És különben
is, nagymamám mindig azt mondja, annyi kosz kell. Egy kis olajon vagy vajon
megpirítjuk a gombaszeleteket, de mindezt ne egyszerre, hanem úgy, hogy
elférjenek egymás mellett. 5-5 perc alatt ez szépen megvan. Tegyük őket félre, a lábas viszont
még kell. Tegyünk megint egy kis olajat bele, és pirítsuk meg a hagymát,
fokhagymát, pórét majd adjuk hozzá a kockára vágott zöldségeket. 5-6 percig
pirítsuk néha megkeverve. Majd öntsük nyakon a levessel, ha még megvan, a
borral, paradicsompürével, szórjuk meg a liszttel. Keverjük, és addig főzzük,
amíg szépen egyenletes szószos valami lesz belőle, ekkor jöhetnek vissza a
pirított gombaszeletek és a fűszerezés.
Közben
megfőtt a krumplink, amiből a 2/3 bögre tejjel és némi vajjal sűrű krumplipürét
készítünk, jól megsózzuk, borsozzuk. Ezt ráhalmozzuk a zöldségragunkra úgy,
hogy mindenhol befedje, nem kell egyenletes legyen, mert a kiálló részek szépen
megpirulnak majd. 20-30 percig sütjük fedő nélkül.
Nekem
kicsit híg lett az alja, de amúgy állati jó ízű étel. Ha sietsz, ki lehet
hagyni a gombapirítást, és mehet egybe minden, a lényeg, hogy a zöldségek félig
megpuhuljanak, mielőtt a sütőbe teszed a „pitét”.
További
hideg étkek munkahelyi ebédhez:
-
lencsefasírt
majonézes krumplisalátával vagy joghurtos tésztasalátával
-
pirított
brokkoli fokhagymával, szójaszósszal rizzsel
A
lencsefasírt receptjét itt
találtam, kicsit persze módosult:
Hozzávalók:
-1/3
zellergumó
-2
répa lereszelve
-1
karalábé apróra vágva vagy lereszelve
-1
hagyma apróra vágva
-1-2
paprika apróra vágva
-1
babkonzerv
-1
bögre vöröslencse
-¼
bögre szójagranulátum
-1
bögre morzsa
-1
bögre reszelt sajt
-2
ek paradicsomszósz
-1
ek koriander-kömény keverék
-1
ek csili
-2-3
bögre leves
-só
A vöröslencsét feltettem főzni a levessel. Ebben a
lencsefajtában az a jó, hogy nagyon hamar megfő, nem kell beáztatni. Nem tudom,
hogy ki hol szokott vöröslencsét venni, de a bioboltokban nagyon drága, viszont
nálunk a piacon (Teleki tér), illetve a török élelmiszerboltban kimérve
kapható, és abszolút megfizethető (400-500 Ft/kg).
Miután megfőtt a lencse, hozzákevertem a
szójagranulátumot, és még 4-5 percig főztem, amíg egyenletes állagú lett és a
víz elfőtt belőle.
Egy serpenyőben olajon megfuttattam a hagymát, majd a
zöldségeket is. Végül a paradicsomszósszal és a fűszerekkel elkevertem. Levettem
a tűzről, hozzáöntöttem a babot, és botmixerrel pépesítettem, de egy villával
is neki lehet esni. Majd összekevertem a lencsemasszával, hozzáadtam a morzsát
és a sajtot. Ekkor meg kell kóstolni, hátha kell még bele valami. Egy
kiolajozott magas falu tepsiben 1 órán át sütöttem 180 fokon.
Rengeteg lett és nagyon finom, a teteje ropogósra
pirult. Ez az étel tele van fehérjével és nagyon laktató. Ekkora mennyiségnek
csak nagycsaládosok álljanak neki, legközelebb fél adagot készítek. Szendvicsben
is finom. Az eredeti receptben van egy jó ötlet: 2 enyhén felvert tojásfehérjével
könnyíteni a masszát. Legközelebb így fogom készíteni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése