Az egyik
szakácskönyvemben találtam egy krumpliételt, aztán persze jött az
elmaradhatatlan dhal, ami pofon egyszerű. A csípős ételek mellé az indiai
asztalokon mindig van valamilyen joghurtos mártogatós, azaz raita, amibe lehet
tunkolni a papadámmal, az indiai kenyérrel, amit megpróbáltam elkészíteni, mert
kicsit sem vagyok normális (megjegyzem ekkor még tombolt a 40
fokos nyár…).
Hogy
meggyőzzelek benneteket arról, hogy az indiai ételek elkészítése nem ördöngösség,
itt egy lista azokról a dolgokról, amire szükség lehet:
Fűszerek:
- köménymag (na, ez tuti van otthon, ugye?)
- babérlevél (és ez is)
- szerecsendió
- bors
- fahéj
- koriander
- curry por (a Népszínház utcai török boltban fillérekért lehet beszerezni, nem vicc)
- kurkuma.
Jól jönnek még a különböző
fűszerkeverékek, mint a garam masala, de nem feltétlenül van rá szükség.
Egyéb hozzávalók közül jó, ha van otthon vörös lencse (én ezt is a Népszínház utcai töröknél szerzem be, ahol
jóval olcsóbb, mint a biobolti mini csomag), a gyömbér és a fokhagyma, hagyma,
joghurt. De a dhal készülhet az egyszerű lencséből is.
Dhal
Feltettem a vöröslencsét főni egy kockára vágott krumplival, vízzel, fűszereztem curry-vel, köménnyel, gyömbérrel, kurkumával és csilivel. Lehet gazdagítani paradicsommal vagy répával is. Egy elég szottyos valami kell legyen a végeredmény, a leves és a főzelék között valahol.
Feltettem a vöröslencsét főni egy kockára vágott krumplival, vízzel, fűszereztem curry-vel, köménnyel, gyömbérrel, kurkumával és csilivel. Lehet gazdagítani paradicsommal vagy répával is. Egy elég szottyos valami kell legyen a végeredmény, a leves és a főzelék között valahol.
Raita
A raita lényege, hogy
valamilyen zöldség (uborka, retek) apró darabokra vágva úszkál a joghurtban,
sóval, borssal és bazsalikommal vagy mentával ízesítve.
Burgonya
curry
- fél kg burgonya kockákra vágva
- 1 hagyma apróra vágva
- 1 ek kókuszreszelék
- 1 tk köménymag
- 1 tk mustármag
- kurkuma csak a színe miatt
- 1-2 tk currypor
- csilipehely
- só
- olaj
A csilipelyhet, a mustármagot és a köménymagot egy picit megpirítottam az olajon, csak épp hogy illata legyen, majd hozzáadtam a hagymát, és megpároltam. Rádobtam a krumplikockákat, a kókuszreszeléket és a többi fűszert (só, curry), és némi vízzel megpároltam.
Ez lett a végeredmény:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése