Még egy nap, és vége. Sokszor felmerült bennem, hogy kész,
nekem most ennem kell egy sütit vagy bármit, tejfölt. Egyszer nem tudtam
ellenállni egy kis tortának, de hát a kolléganőm születésnapját ünnepeltük,
lecsúszott mellé egy kis pálinka is persze. Na, de mindjárt vége.
Írtam eddig a levesekről, még egy receptet szeretnék
megosztani veletek, egyrészt mert télen különösen egészséges, nagy adagot lehet
belőle készíteni, és naná, hogy finom.
G.
néni levese az én vega konyhámban így készül:
Hozzávalók:
fél káposzta
fél káposzta
- 2 hagyma
- 3 répa
1-2 szem paradicsom
- 1/3 zellergumó
- zellerzöld
- 4 szem krumpli
- só (bors, ha nem diétázom)
Diétán kívül először az apróra vágott hagymát olajon
megpirítjuk, és utána adjuk hozzá a többi zöldséget.
De ezúttal csak mindent felaprítottam, a káposztát
lereszeltem, ami nem épp kellemes elfoglaltság. Persze amióta megkaptam a
csodaaprítómat, 2 perc és egy egész káposzta eltűnik. Sosem gondoltam, hogy így
tudok örülni egy konyhai kütyünek, mert nem vagyok nagy rajongója a fogyasztói
táradalom ezen kényelmi elemeinek.
Egy nagy lábas kell, tényleg nagy, ebbe beletettem minden
zöldséget, a krumplit lehet kicsit később, ha valakinek van ehhez türelme. Az
egészet nyakon öntüttem vízzel, sóztam, és lassú tűzön megfőztem.
Ígértem, hogy írok a krumplivacsorákról, lássuk hát.
É. vöröslencséje
É. jól ismeri a Közel-Keletet, ez a recept is onnan való, és
nagyon egyszerű. Egy titka van, a vöröslencsét nem szabad bioboltban venni,
mert ott nagyon drága, vagy a piacon vagy a töröknél kell beszerezni.
Hozzávalók:
- 2-3 répa
- 1 fehérrépa
- egy fél zeller
- 1 krumpli
- én belecsempésztem egy hagymát is
- negyed kiló vöröslencse
- kicsi olaj
- római kömény, menta, egyéb keleti fűszerek (babérlevél,
curry)
Diétán kívül a folyamat ismét a hagyma dinsztelésével kezdődik,
majd a többi zöld megpirítása következik. A lencse nagyon hamar megfő, be sem
kell előtte áztatni, ezért fontos, hogy a többi zöldség egy kicsit már meg kell
edződjön mikor a lencsét hozzáadjuk. Majd felöntöttem vízzel, és puhára főztem. A
római kömény helyett lehet használni rendes köményt is, persze a kettő nem
helyettesíti egymást, de azzal is finom. Gyorsan elkészíthető egytálétel,
nagyon ízletes.
Jó sok készült belőle, ezért másnap is ezt ettük vacsorára, és hogy kicsit feldobjam a vacsorát készítettem egy kis rukkola salátát. Semmi
flanc, egy fél sárga kaliforniai paprikát apró kockákra vágtam,
rádobtam a rukkolára, sóztam és meglocsoltam egy kis olíva olajjal és
balzsamecettel.
Másnap este vendégségbe mentünk drágám öccséhez, és ő
tiszteletben tartva az én szigorú diétámat a következőket főzte. Került az
asztalra párolt spenót gombával, főtt burgonya kaporral és babos savanyú
káposzta. Utóbbi recepjét megpróbálom megszerezni.
A következő bejegyzésben folytatom a krumplivacsorákat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése