Egyik
barátnőmtől kaptam ezt a receptet és ki is próbáltam, mert bevallom, felfújtat
még sosem készítettem, ez pedig nagyon jól hangzott.
Hozzávalók (feleztem az eredeti mennyiséget)
- 3
nagyobb répa (kb. 300 g) megfőzve
- 2 tojás
- 7 dkg
cukor
- 4 dkg
puha vaj
- 1,5 dkg
liszt (kb. 1 ek)
- egy kis
főzőlé
- fél
evőkanál sütőpor
- őrölt
fahéj
- őrölt
szerecsendió
- csipet
só
- fél
evőkanál olaj, ezzel kikenjük a formánkat, majd kimorzsázzuk
Persze megint változott a recept, tej, narancshéj és
narancslé nem került bele, mert nem vagyok jól felkészült házitündér J. A leveket a répa főzőlevével helyettesítettem.
A tetejére a recept szerint 12 dkg barna cukrot, 5 dkg diót, 4 evőkanál
puha vajat kell szórni. Én csak a vajat használtam, de a diót legközelebb nem hagyom ki.
A kóstolás után levont tanulság: a cukor rengeteg, legközelebb vagy elhagyom vagy
nagyon picit teszek bele. A tetejére már eleven nem tettem, mert soknak tűnt.
A sütőt előmelegítettem. A megfőzött, lecsepegtetett répát, az olaj
kivételével minden hozzávalóval összekevertem és botmixerrel összedolgoztam. Én
jénai edényt használtam a sütéshez, amelyet mint már fent jeleztem, kikentem az
olajjal és kimorzsáztam. Ebbe öntöttem a masszát és megszórtam kicsi
vajdarabokkal és egy kis morzsával. Nagyon érdekes, szivacsos állaga lett, és vicces remegett, amikor a tányérra helyeztem.
Háromhagymás
gersli rizottó
A répafelfújt mellé hagymás gersli rizottót tálaltam, a
receptet pedig innen csentem: http://chiliesvanilia.blogspot.com/2008/01/rpagyngy-miszerint-gersli.html.
Készítettem már fehérborral és anélkül is, szerintem mindkettő
finom. Készítsétek, ahogy jónak látjátok. És a húsleves helyett természetesen
zöldségleves kockából készült levet adtam hozzá.
A gersli vagy árpagyöngy nagyon egészséges és
változatosabbá tehetjük vele köret-fegyvertárunkat. Nem beszélve arról, hogy
milyen olcsó.
Nevetni nem ér, a gersli rizottó és a répafelfújt mellé
céklasalátát tálaltam. De ezúttal kicsit megbolondítva: a lereszelt céklához
kifilézett grépfrútot adtam, sóztam, borsoztam és egy kis olívaolajjal
meglocsoltam. A grépfrút fanyarsága jól ellensúlyozta a répafelfújt édességét.
Szerintem remek egységet alkotott ez a három étek a tányéron.
Van valakinek jó gerslis receptje?
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése