2012. február 19., vasárnap

Beleharaptunk a Nagy Almába



Igen, New York-ban jártunk, még mindig hihetetlennek hangzik. Családlátogatás és karácsonyozás között volt alkalmam egy-két vegetáriánus kajaélményt tapasztalni, hadd osszam meg veletek ezeket.

Az első a Soho és China Town határán ért egy mexikói bistróban, a Papatzulban. A hely csípős salsáiról híres, amiket ki is próbáltunk tortilla chips kíséretében. Öt féle salsát tálaltak fel egy hosszúkás tányéron a kevésbé erőstől a legerősebbig. Ez utóbbi zöld színű volt, és annyira ízlett nekünk, hogy kaptunk még egy adagot a pincértől J.

Mivel a hely kifejezetten nem vega, leginkább az előéletek közül választhattunk. A salsák után elfeleztünk egy elképesztően finom pálmasalátát (Ensalada de Palmito), amibe a ’pálma szívét’ vágták bele, római salátával, uborkával, koktélparadicsommal, majd nyakon öntve koriander-lime dresszinggel. A piros pöttyök pedig gránátalma magok, hmmmm.



A következő két étel hasonló gasztro-orgazmikus élményként szolgált. Az egyik kis, sült kukoricatortácskákon (leginlább ropogós puliszkához tudnám hasonlítani) csücsülő cukkini-gomba ragu kecskesajttal koronázva (Sopes con Calabaza, Hongos, Queso de Cabra), a másik pedig gomba-cukkinivirággal töltött enchillada volt.





Egy másik nap a Village-ben erre az étteremre találtunk: a Red Bamboo Soul bisztró igazi vega hely, de nem akármilyen. Megálltunk a bejárt előtt az étlapot vizslatni, és én kissé megütközve olvastam a következő ételneveket: barbeque csirke, steak burger stb. Persze minden étel szója, szejtán (búzasikérből készült „búzahús”) és glutén felhasználásával készül, de még a tálalás is az „eredetit” idézi, a sült oldalasról mutatok egy képet:



Én szójából készült húspogácsát ettem, párolt mazsolás almával, édesburgonya pürével és egy „collard green” nevezetű valamivel, ami igazi déli (értsd: dél USA) étel, és a káposzták családjába tartozik.




Jó ilyen dolgokat kipróbálni, nem?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése