Igen,
New York-ban jártunk, még mindig hihetetlennek hangzik. Családlátogatás és
karácsonyozás között volt alkalmam egy-két vegetáriánus kajaélményt
tapasztalni, hadd osszam meg veletek ezeket.
Az első a Soho és China Town határán ért egy mexikói bistróban,
a Papatzulban. A hely csípős salsáiról híres, amiket ki is
próbáltunk tortilla chips kíséretében. Öt féle salsát tálaltak fel egy
hosszúkás tányéron a kevésbé erőstől a legerősebbig. Ez utóbbi zöld színű volt,
és annyira ízlett nekünk, hogy kaptunk még egy adagot a pincértől J.
Mivel a hely kifejezetten nem vega, leginkább az
előéletek közül választhattunk. A salsák után elfeleztünk egy elképesztően
finom pálmasalátát (Ensalada de Palmito), amibe a
’pálma szívét’ vágták bele, római salátával, uborkával, koktélparadicsommal,
majd nyakon öntve koriander-lime dresszinggel. A piros pöttyök pedig gránátalma
magok, hmmmm.
A következő két étel hasonló gasztro-orgazmikus
élményként szolgált. Az egyik kis, sült kukoricatortácskákon (leginlább ropogós puliszkához tudnám hasonlítani) csücsülő cukkini-gomba ragu kecskesajttal
koronázva (Sopes con Calabaza,
Hongos, Queso de Cabra), a másik
pedig gomba-cukkinivirággal töltött enchillada volt.
Egy
másik nap a Village-ben erre az étteremre találtunk: a Red Bamboo Soul
bisztró igazi vega hely, de nem akármilyen. Megálltunk a bejárt előtt az étlapot
vizslatni, és én kissé megütközve olvastam a következő ételneveket: barbeque
csirke, steak burger stb. Persze minden étel szója, szejtán (búzasikérből készült
„búzahús”) és glutén felhasználásával készül, de még a tálalás is az „eredetit”
idézi, a sült oldalasról mutatok egy képet:
Én
szójából készült húspogácsát ettem, párolt mazsolás almával, édesburgonya pürével
és egy „collard green” nevezetű valamivel, ami igazi déli (értsd: dél USA) étel,
és a káposzták családjába tartozik.
Jó
ilyen dolgokat kipróbálni, nem?
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése