Szóval
mivel is házasítom én a drága jó főzelékeket. Kezdjük a legegyszerűbbel:
tükörtojás. Szerintem megunhatatlan, de azért ha túlzásba visszük még sem jó.
Aztán ott vannak a közértekben – szinte mindenhol – kapható szójafasírt porok,
amelyek nem rosszak, de nekem túl szárazak, bár lehet őket keverni friss
zöldségekkel.
Amit
most szeretnék bemutatni az részben egy saját fejlesztésű zöldségfasírt, egy
másik receptet a neten találtam, és kissé átalakítottam. A harmadik pedig egy
szakácskönyvből jött, és némi átalakításon ment át, mire a tányérunkra került.
Az én
vegakonyhám zöldségfasírtjának hozzávalói:
- 1 cukkini
- 1 kis darab zellergumó fele
- fél répa
- 1 hagyma apróra vágva és olajon
megdinsztelve
- 1 tojás
- egy kis pohár rizs félig megfőzve
(1 pohár vízzel)
- lenmag, az elengedhetetlen,
gyomrunk védője
- 2 ek tejföl
- kevés zsemlemorzsa
- só, bors, csilipor, curry por,
gyömbérpor (ízlés szerint)
Elkészítés:
1. Lereszeljük a cukkinit, répát és
a zellergumót.
2. Feltesszük a rizst főzni.
3. A megdinsztelt hagymát, a tojást,
a félig főtt rizst, lenmagot és a tejfölt hozzáadjuk a lereszelt zöldségekhez.
Fűszerezzük. Ha túl folyós lenne az állaga, tegyünk bele zsemlemorzsát.
4. Egy evőkanállal kupacokat
halmozunk sütőpapírral kibélelt tepsibe. Megszórjuk a tetejüket morzsával,
megkoronázzuk egy csipet vajjal. Ropogósra sütjük.
Az
összes nem fért le a tepsiben, így kivajaztam és morzsáztam két szufléformát,
és ezekben sütöttem meg a maradékot. A hűtőnkben folyó érdekes kísérletek
eredményeképpen találtam egy kis még épp nem halott mozzarellát. Ezeket a szufléformákba
töltött kupacok tetejére halmoztam.
Ma ugyan nem főzelékkel, hanem petrezselymes
krumplival és a világ legegyszerűbb céklasalátájával tálaltam.
A cékla
a világ egyik legjobb gumóféléje. Télen különösen sokat egyetek belőle, lehet
nyersen, főzve, sütve és a klasszikus ecetes formája is nagyon jót tesz a
szervezetnek.
A világ
legegyszerűbb céklasalátája:
1. Meghámozzuk és lereszeljük a
céklát (2 személyre én egy közepeset szoktam). Ekkor úgy nézünk ki mint egy
gyakorlott sorozatgyilkos, de sebaj.
2. Sózzuk, borsozzuk és meglocsoljuk
egy kis olívaolajjal
Jó
étvágyat!!! A következő bejegyzésben egy másik főzelékfeleségről lesz szó.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése