Drágám már csaknem egy éve élt
Magyarországon, és még nem evett főzeléket, mikor engem megismert. Nem merte
kipróbálni, hiszen a nyelvet nem beszélvén, nem tudta mi is az a nyálkás trutyi
a kifőzdék bödönjeiben. És persze ezek az ételek, mint a levesek is, tartalmazhatnak állati eredetű hozzávalót, mint a húsleveskocka. Aztán én
készítettem neki tökfőzeléket tükörtojással, és imádta. De tulajdonképpen
bármelyik főzelékemet ette, ő aki bejárta a fél világot, teljesen új
ízeket ismert meg.
Tehát az egyszerűség elvét követve
elkezdtem nem túl széles konyhai fegyvertáramat áttekinteni, és vegává formálni
a magyar konyha ízeit. Jött a paprikás krumpli persze kolbász vagy virsli
nélkül, a lecsó, a rakott krumpli szintén húsmentesen elkészítve. Ez utóbbi tejfölébe (aminek a felét gyakran kefirrel helyettesítem, úgy egészségesebb) belekeverek
egy kis krémsajtot, vagy a rétegek közé zöld ceruzababot dobok, és jócskán
megszórom szerecsendióval. A hortobágyi palacsintát szójagranulátummal
készítettem.
Még a töltött káposztának is van vega változata, de ezt a
receptet majd karácsony előtt osztom meg veletek, kedves olvasók. Került az asztalra gombapaprikás
nokedlivel vagy krumplipürével, és még sorolhatnám.
Lehet, hogy valaki úgy gondolja, hogy
hús nélkül ezek az ételek üresek, de a titok abban áll, hogy mivel tálaljuk
őket. Például, ha paprikás krumplit készítek, biztos van mellette valamilyen
salátaféle, mondjuk cékla nyersen lereszelve és egy kis só, bors és olívaolaj
társaságában remek kiegészítő, arról nem is beszélve, hogy mennyire egészséges,
különösen a téli hónapokban. Azt hiszem a céklának külön bejegyzést fogok
szentelni, annyira fontos kelléke lett az étrendünknek. De kísérheti ezeket az
étkeket uborkasaláta, amelyet én görögösen joghurttal készítek, vagy
zellersaláta is.
Emellett, ha bármilyen levest kínálunk
ezek mellé az egyszerű ételek mellé, senki sem fogja úgy érezni, hogy éhes
maradt.
A következő bejegyzésben a
főzelékkísérőkről fogok írni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése