Most veszem észre, hogy soha nem írtam meg
a „STOVE TOP LASAGNE” receptemet a blogra. Pedig tuti valahol ott hever a
lakásban egy zsírfoltos cetlin (így szoktam jegyzetelni főzés közben).
Lehet, hogy az elnevezés magyarázatra
szorul: nemsütőben készült lasagne. Hogy mi? Az ember lánya annyira csóró volt
nemrég (most is az), hogy az előző albérletében még sütő sem volt, csak a
teteje, tudjátok, a gázrózsák. De ettől nem kámpicsorodott el, mikor fejéből az
a remek ötlet pattant ki, hogy lasagne-t kéne sütni.
Összeaprított mindenféle zöldséget, és megpárolta őket, majd nyakon öntötte ezeket egy paradicsomkonzervvel. Ez lett a töltelék. Egy nagy labos aljára sok szeletelt hagymát halmozott, nyersen, egy kis olajjal meglocsolva, hogy felfogja a hőt, és ne égjen le az egész. Erre egy kis szósz, besamel, száraz lasagnetészta, és ezt kb. háromszor ismételte. Általában leégett az alja, de nagyon finom volt.
Aztán elköltöztünk, és lett sütő, és megpróbáltam
nyers zöldségekkel, de nem lett jó. Úgyhogy én azóta sem sütöm, hanem főzöm a
lasagne-t.
Spenótszezonban a középső réteg tuti, hogy
fokhagymával párolt spenót. Most télen meg arra gondoltam, hogy itt ez a sok
gyönyörű piros-narancs zöldség, biztos jó lesz abból is.
Hozzávalók:
- 1 cékla megfőzve, csíkokra vágva
- 5-6 répa szeletekre vágva, serpenyőben odakapatva
(picit legyen fekete)
- 1 fehérrépa mint fentebb
- 1 közepes sütőtök megsütve
- 2 hagyma szeletekre vágva
- 1 egész fokhagymagumó apróra vágva
- 2-3 ek olajból és 2 ek lisztből besamel-szerű
mártás (vízzel is lehet)
- 1 tömlős krémsajt, amit a besamelbe keverek
- 10 dkg reszelt sajt
- fél doboz lasagne tészta (kb. 9 lap)
- köménymag, kakukkfű, szerecsendió, fokhagymapor,
chili
És ennél a pontnál gyakorlatilag már csak
össze kell állítani. Már arra is rájöttem, hogy ha nem levesekhez használt
lábosban készítem, hanem olyan magas falu laposabban, aminek teteje is van,
akkor sokkal kevesebb eséllyel ég le.
Szóval nagy lapos lábas elő, egy lötty
olaj, hagymaszeletek elrendezgetve rá. Következik az első réteg, mondjuk
a sütőtök amit kikanalaztam a héjából a hagymára, ezt fűszereztem
fokhagymaporral és chilivel. Erre besamel következik, amibe szerecsendiót
tettem. Majd tészta. Következő réteg a cékla, amit köménymaggal ízesítettem.
Majd ismét besamel, tészta. Harmadik réteg a répakarikák kakukkfűvel. A tetején
besamel és sajt. Általában adok hozzá egy kis vizet, és fedővel, nagyon lassú
tűzön főzöm.Látványnak sem semmi, ahogy a cékla megfestette a tésztát. Isteni
finom lett!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése