Múlt szombaton a gyönyörű időnek és a
tavasznak örülve elképesztő főzésbe kezdtem. Készült leves, főétel salátával és
desszert.
A levest
a japán konyha ihlette:
Tofus kelkáposzta leves
- 1
lilahagyma csíkokra vágva
- fél
kelkáposzta csíkokra vágva
- egy
fehérrépa csíkokra vágva
- fél
kisebb zellergumó csíkokra vágva
- füstölt
vagy sima tofu (1 kocka vagy 3 szelet) szeletekre vágva
- zeller
zöld csíkokra vágva
Volt
otthon egy fél, kisebb kelkáposzta, egy kis új zeller, fehérrépa és némi
füstölt tofu. Ha emlékeztek még a tofu levesre, hasonlóan készítettem ezt is.
Lilahagymát felszeleteltem, és kevés olajon megfonnyasztottam. Közben mindent
csíkokra vágtam. Megfigyeltétek már, hogy ha másként vágjátok fel a hozzávalót,
olyan, mintha más étel lenne? Így is lehet változatosan főzni. A hagyma után
beledobtam a fazékba a gyökeret és a zellergumót, pár percet kevergettem, majd
a kelkáposzta és a zeller zöld követte őket, végül a tofu. Felöntöttem az
egészet forró vízzel, sóztam, borsoztam. A végén egy kis szójaszósz is lottyant
a levesbe.
A főétel
három részből állt: Háromhagymás
gersli rizottó, tepsiben
sült krumpli hagymával és rozmaringgal majd zöldsaláta pomelóval.
Erről a rizottóról is írtam már, a Chili és vanília
blogján találtam, és most kivételesen bor is került bele.
A hámozatlan krumplikat nagyobb darabokra vágtam, és
egy szintén nagyobb darabokra vágott vörös és egy lila hagyma társaságában pici
olajjal meglocsolva sütőben megsütöttem. Mindezt fedő nélkül, hadd piruljanak.
Mielőtt bekerültek a sütőbe, szárított rozmaringot összetörtem egy mozsárban
egész borssal, és megszórtam az egyveleget, majd jól megsóztam.
A saláta pedig egy fél, fodros saláta összetépkedett leveléből
és egy fél kifilézett polemóból, só, bors, olíva olaj és balzsamecetes öntetből
állt. A pomelót múlt héten hozta valaki a bulira. Őszintén szólva szerintem,
nem nagy szám, én jobban odavagyok a grépfrútért.
A desszert pedig egy igen érdekes könyvből került elő:
buggyantott körte A
francia nők nem híznak-ból. Ez egy nagyon érdekes könyv, ajánlom
mindenkinek, kedves olvasmány jó receptekkel.
Két körte volt itthon, nekünk pont elég lett. A
buliról maradt egy kis száraz tokaji szamorodni (1 bögre), azt felforraltam egy
fél bögre cukorral, majd öt percig lassú tűzön bugyogtattam. Ezután belekerült két evőkanál citromlé és a meghámozott, negyedekbe vágott körte. Még tíz percig főztem,
utána kihűtöttem és vaníliafagyival tálaltam.
Nem is lehetett volna szebben üdvözölni a tavaszt!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése